Ponzi dolandırıcılığı nedir? Bu Dolandırıcılığa Düşmeyin
İçerikteki Ponzi tam olarak nedir? Ortaya çıkmasına ne sebep oldu? Gibi sorulara cevap veriyoruz. Ponzi terimini duyduğunuz herhangi bir proje veya işten kaçının! Ponzi’nin ne olduğunu ve neden var olduğunu bu yazımızda öğrenebilirsiniz!
Henüz yeni olan kripto para borsalarının ne olduğu belli değil. Bu kripto para birimleri ve onları destekleyen kripto para borsaları son derece yoğun. Bu durum özellikle kripto para birimlerine yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için geçerli. Kripto para birimlerine artan bu ilginin bir sonucu olarak da dolandırıcılık yapan yeni borsalar ortaya çıkıyor. İlk olarak Çiftlik Bank ile duyduğumuz Ponzi sistemi, en son Thodex vurgunuyla kendini tekrar hatırlattı. Bu dolandırıcılıklar bu sistem kullanılarak yapılan ne ilk ne de son dolandırıcılık. Thodex dolandırıcıları henüz tutuklanmadı ancak sistem kullanılarak hileli alışverişler yapılmaya devam ediyor. O halde Ponzi Sistemi tam olarak nedir? Ponzi Sistemi nedir ve nasıl çalışır? Tüm sorulara içeriğimizden yanıt bulabilirsiniz.
Ponzi Şeması Nedir?
Ponzi’nin icadı İtalyan Charles Ponzi’ye atfedilir. Amacı, yatırımcıların yüksek getiri oranına sahip bir sistemle ilgilenmesini sağlamaktır. İlk yatırımcılara daha sonraki yatırımcılardan alınan paralarla ödeme yapılır. Ponzi sistemleri meşru görünebilir ancak eninde sonunda başarısız olurlar. Ponzi Sistemi 1920’den beri farklı şekillerde varlığını sürdürmektedir.
Bir yatırımın ya da üretimin yüksek kâr getirdiğini ve yatırımcılara bu kârdan ödeme yapıldığını iddia ederler. Bu, Ponzi sistemine yeni yatırımcılar kazandırmak için yapılır. Yeni yatırımcılar bulunmazsa Ponzi sistemi çökecektir.
Ponzi nasıl ortaya çıktı?
1920 yılında bir İtalyan olan Charles Ponzi, pul üretiminden para kazandığı iddiasıyla yatırımcıları topladı. Ponzi, yatırımcılara ülkelerindeki faiz oranlarından daha fazla para kazanacaklarını vaat etti. Yatırımcı sayısı çok kısa bir sürede 10000’e ulaştı. Sistem bir süre devam etse de yeni yatırımcıların gelmemesi nedeniyle sonunda çöktü. Böylece tarihteki ilk Ponzi Sistemi dolandırıcılığı gerçekleşmiştir.
Bu sistem ülkemizde yaygın olan saadet zincirlerine iyi bir örnektir. Yine Çiftlik Bank Bu sistem ile işlenen dolandırıcılıklar arasında Thodex de yer almaktadır.
Kripto para piyasalarındaki saadet zincirleri:
Sistem günümüzde her sektörde kullanılıyor. Günümüzün en popüler yatırım aracı olan kripto paralara yeni dolandırıcıların ağzının suyu akıyor. Anonim kripto para borsaları ya da kripto para birimlerinin yanı sıra kâr elde etmek için para isteyen kişiler de yaygın. Başlangıçta bir ödeme yapılmış gibi görünse de, bu sistem er ya da geç çökecektir. Gelecekteki dolandırıcılıklardan kaçınmak için bu tür yatırım vaatlerinden kaçının. Günümüzde kimse bedava para vermiyor. Paranızı boşa harcamamak için bu dolandırıcılıklardan uzak durun!
Kripto para borsalarını seçerken belirli kriterleri göz önünde bulundurmalısınız. Öncelik her zaman güvenliğe verilir. Kripto para borsaları tarafından imzalanan sözleşmeler de önemlidir. Avrupa’da, döviz ticareti için lisanslar önemlidir. Henüz okumadıysanız “Güvenilir bir kripto para borsasını nasıl seçersiniz?” makalesini okuyabilirsiniz. Dolandırıcılığa maruz kalmamak için.
Kâr vaat edenlere bir daha para göndermeyin. Önerdikleri coinleri satın almayın. Twitter’da fiyatı manipüle edilen coinlerden uzak durun. Bu yöntemlerin hepsi dolandırıcılıktır. Dolandırıcılıktan kaçınmak için profesyonel mali danışmanınızın tavsiyesine başvurun. Araştırmadan hiçbir sisteme ya da projeye yatırım yapmamalısınız. Dolandırıcıların açgözlülükten faydalandığını unutmayın. Bu adımları izler ve mantığınızı kullanırsanız asla dolandırılmazsınız. Kendinizi güvende tutun.